България губи милиарди от концесиите за добив на злато и мед


Вземете концесиите за добив на злато и мед

Вместо да се губи енергия в напразни искания като промяна на Конституцията, което с нищо няма да подобри икономическия живот, 19’ подсеща протестиращите за едно искане, което е разумно и реално ще напълни хазната.
В момента срещу 0,75 % от декларирания добив, а никой не знае колко се добива, България дава земята си за златодобив на задокеански компании. Освен че унищожават скоростно природата ни, те се отчитат с нищожни на фона на приходите си вноски. А реално правят стотици милиони евро годишно от нашите собствени ресурси, които по конституция би трябвало да бъдат експлоатирани от нас, а по закон не би трябвало да бъдат изнасяни. Преди време работещ в мината източник разказа за 19’, че при добив 5 000 тона руда на ден, описван на вътрешното информационно табло на мината, и златно съдържание 4-5 грама в рудата, годишният добив би следвало да бъде 7,2 и 9 тона злато, а се декларират 5.
Как се обяснява тази съществена разлика, която всъщност се измерва в стотици милиони лева?
Запитахме се също вярна ли е информацията ни, получена от първа ръка – от очевидец,  че монтирането на подземна трошачна система е свързано с проект за удвояване на добива така, че до 10-12 години запасите в най-голямото златно находище в Европа – Челопеч ще бъдат тотално изчерпани? Същото се готви и на Крумовград, където полицията при ГЕРБ арестуваше и разпитваше хора дори само, защото са подкрепили подписка в защита на плячкосването на Родопите.
Същото се отнася и за добива на други цветни метали като мед в Пирдоп например. И там хем душат екологията, хем плащат трохички от това, което всъщност се добива и се печели от нашите собствени богатства, но експлоатирани от чуждоземци.
Разбира се, ние сме наясно, че президентът Плевнелиев има за лични приятели олигарси, които стоят зад златодобива и медодобива и едва ли на него и назначено от него правителство може да се разчита да върне стотиците милиони, изкопавани от българските недра на нашата държава. Така че да бъдат вложени във вдигане на доходите, в здраве и просвета за нацията. Но, ако бъде притиснат, няма как да откаже на народа.
 
Източник: в. „19 минути“

3 отговора на “България губи милиарди от концесиите за добив на злато и мед

  1. Кой контролира декларациите на чуждестранните експлоататори за количеството на добитото българско злато и другите цветни метали ? Те са заинтересовани да не дават точни дани и със сигурност го правят. “ Злато газим, бедни ходим“ или „Ум царува, ум умува, ум патки пасе“.

  2. Чл. 15. от Конституцията на РБ гласи: Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната.

    Даването на концесия на обекти, съдържащи залежи на природни богатства с цел износ и печалби на трети страни едва ли влиза в категорията „разумно използване“

  3. Кой закон забранява изнасяне на природни богатства? Защо тогава изнасяме минерална вода? А какво се е случвало с цветните метали преди да ги отдадем на концесия? Май някой е писал статия с тил „една жена на пазара каза…“

Вашият коментар